LOGO VITAMÍNOVÉHO VÝBORU
Ale od roku 1998 naše zelí nabralo na obrátkách. O zelí byl čím dál větší a větší zájem jak u místních tak přespolních. Míváme účastníky nejen z okolních okresů, ale i ze Slovenska. To
jsme si jako organizátoři začali už oficiálně říkat „vitamínový výbor“ a museli jsme zabrat. Začaly k nám jezdit televizní štáby, novináři se stali stálými návštěvníky, přibývalo vzorků zelí, místo nakráté slaniny nastoupila domácí zabíjačka, zavedla se tombola, začali jsme objíždět sponzory, vymýšlíme program na pobavení návštěvníků a náš hospodský pan Podmol (je i řezník), se začal chytat za hlavu, co se všechno na zelí sní.
Nejdůležitější ale je, že vznikl desetičlenný vitamínový výbor, který pouze s malými obměnami funguje dodnes a pořádá již 13 ročník degustace kyselého zelí v Choryni.
Největším problémem, s kterým se naše degustace potýká v posledních létech, je málo prostorů pro pořádání takové akce. Před čtyřmi léty se provedly stavební úpravy v restauraci U Podmolů kvůli zelí, aby se vešlo více účastníků. Jak již je známo, ani to nepomohlo. Proto vitamínový výbor v roce 2003 rozhodl, aby bylo více místa pro návštěvníky, přemístit degustaci zelí do Kulturního domu, kde se vejde cca 250 lidí. Jsme tam dodnes.
rok | vzorků | účastníků | |
---|---|---|---|
První setkání "zelinářů" | 1994 | 4 | 7 |
2. ročník | 1995 | 10 | 12 |
3. ročník | 1996 | 9 | 14 |
4. ročník | 1997 | 15 | 35 |
5. ročník | 1998 | 19 | 45 |
6. ročník | 1999 | 36 | 110 |
7. ročník | 2000 | 35 | 134 |
8. ročník | 2001 | 52 | 140 |
9. ročník | 2002 | 56 | 160 |
10. ročník | 2003 | 62 | 200 |
11. ročník | 2004 | 60 | 250 |
12. ročník | 2005 | 45 | 230 |
13. ročník | 2006 | 49 | 230 |
14. ročník | 2007 | 51 | 250 |
15. ročník | 2008 | 47 | 260 |
16. ročník | 2009 | 83 | 284 |
17. ročník | 2010 | 63 | 230 |
Zdroj: kronika domácího kyselého zelí v obci Choryně.
Pro oficiální stránky obce napsal: Halašta Ivan 17.2.2006
Termín letošního 13. ročníku jsme museli přesunout z původního termínu 4.2.2006 na 24.2.2006 z důvodu přestavby sociálního zařízení v Kulturním domě. I tuto přestavbu „sociálek“ v Kulturním domě má na svědomí vlastně naše zelí. Na letošní ročník máme „kulturák“ 100% připravený a za „sociálky“ se již nemusíme stydět. Za to patří poděkování našemu obecnímu úřadu v čele se starostou Hadvičákem Lubošem.
Samotné přípravy 13.ročníku jsou v těchto dnech již v plném proudu. O tom a o průběhu samotné akce a další informace až po degustaci.
Naši blízcí spolupracovníci : pečení masa a chystání stolů a obsluha paní Jiřinka Podmolová, řezníci Podmol Franta a Málek Pepa, výroba zelových koláčů paní Máchová Eliška, náhradník Šnejdrla Milan, výzdoba Vavříková Magda, Jana Žočková a další.
S pořádáním degustace z počátku pomáhali: Gajdoš Broňa, Vrána Milan, Šavrda Alois a další.
Jsou to z leva : tzv. masáci uzenáři Vavřík Milan a Barbořík Tomáš,zvaný „Tlakáč,“kuchař Janošec Pepa, kronikář a tiskoviny Jestřáb Franta, hospodář a místenkář Pavlín Pepa, před nimi naše „Gáborka“-Struhár Gabriel, tombola Slovák Zdena a Martina, předseda poroty, dříve zelový král Zdráhal Emil a poslední moje maličkost dnes zelový král, dříve předseda poroty Halašta Ivan.
Těchto soutěží se zúčastnilo kolem 30-40 lidí a vítěz, i když byl určen, nebyl ani tak důležitý, jako to, že jsme se opět po roce u toho zelí sešli.
Historie degustace kyselého zelí v Choryni sahá až do první poloviny 90-tých let minulého století. Počátkem roku 1994 jsme tak seděli ve zdejší restauraci a po dlouho trvající zimě si někteří stěžovali na bolest hlavy, břicha, na klouby a v tom někdo řekl, „kdybyste si jako já dali pravidelně kyselé domácí zelí, nic by vám nebylo .“ Jenže jak už to v hospodě bývá, tak druhý řekl a jaké ho máš, tak dones ochutnat, že on má stejně lepší. Slovo dalo slovo a na další týden se sešlo čtyři nebo pět druhů zelí a chutnalo se. Další rok se přibrala k zelí domácí slanina, ta k tomu vlastně patří. Tehdejší pan hospodský sice nerad, ale nakonec dal talíře s naší nakrátou slaninou a přidal i chleba. V dalších ročnících přibývalo nejen vzorků zelí na stolech,ale i jiné speciality. Jako například domácí klobásy, uzený sýr a slivovička nemohla chybět. Vždy jsme se pěkně pobavili a slibovali si, že další rok musí zelí pokračovat. Za tyto hody již musíme poděkovat novým hospodským, manželům Podmolovým,kteří nám vždy vyšli vstříc.
Tyto, zatím to nazvěme, soutěže v zelí, probíhaly v restauraci ve výčepu,další rok v mysliveckém salonku, později tam i tam.
Tady se začala tvořit historie zelí v Choryni. Vznikaly zde zajímavé funkce, nápady a slogany jako například předseda poroty, předseda vitamínového výboru, odborná porota, vitamínový výbor , zelový král, jako i krásný slogan „zelí, zelí, to nás rozveselí.“ Založili jsme kroniku a v neposlední řadě zde vznikl i náš dnešní název Degustace zelí v Choryni. Jeden z dobrých nápadů bylo založení putovního poháru. Nedílnou součástí naší degustace jsou tzv. čtverky vidly s napíchnutou hlávkou zelí, na kterou přísahá odborná porota svou nestrannost při posuzování vzorků zelí.
Po | Út | St | Čt | Pá | So | Ne |
---|---|---|---|---|---|---|
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 1 |
2
|
3
|
4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 |
17
|
18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 |
31
|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |